ZVOČNO POTOVANJE S SPROSTITVENIMI IN ZDRAVILNIMI UČINKI  / NIMETU-Gnezdo (Vodi Andrej Hrvatin)

Dolžina delavnice: 1h 30minut

Udeleženci se v popolni temi vsedejo ali vležejo na tla in prepustijo zvoku, da jih ponese v notranje svetove in vizualizacije. Po uvodnih napotkih lahko poleg poslušanja uporabljajo tudi preproste dihalne tehnike in vaje, ki podkrepijo ali umirijo izkušnjo.  Priporočeno je prisostvovati dvem ali trem “sessionom”, ker se izkušnje intenzivirajo in poglobijo.

Na delavnici aktivnega poslušanja – zvočnem potovanju “Gnezdo” se potopimo v zvočno izkušnjo ob raznolikih zvočnih kolažih in tolkalih v živo. V popolni temi in ob odsotnosti  vseh drugih dražljajev razen zvoka, nas v proces povedejo zvoki različnih obročnih bobnov (daire, bendir, bodhran, kanjira, ocean drum, def), glinenih bobnov udu, perzijskega zarba ter raznih majhnih zvočil.

Spremljujoči zvočni kolaži so avtorska dela, ki temeljijo na organskih šamanskih zvokih, namenjena potopitvi v globino duha, tolkala pa nas s svojimi ritmičnimi prepleti obdržijo na poti in povezujejo duh s telesom. Zvok se razprši skozi možganske celice in po vseh celicah telesa ter se tam kjer so blokade (čustvene, telesne, duševne) “zaustavi” in zavemo se kje so naše zavestne in podzavestne bolečine. Ob prepustitvi zvoku in ritmu se te blokade odpirajo, odstranjujejo, pripravljeni smo se z njimi soočiti in jih s pomočjo pozitivne in močne energije zvoka tudi pozdraviti.

Na različnih stopnjah potovanja skozi zvočne pokrajine nezavedno ali pol-zavedno obdelamo različne blokade in probleme skozi umirjanje, sproščanje, izboljšanje koncentracije in pozornosti, soočanje s senco; skozi zvok vzbujene mentalne slike in intuitivni vpogledi ter afirmacije pomagajo odvračati negativne vplive, vzpostavljajo ravnotežje v telesu, sprostijo energijo skozi notranjo “bitko”  ali igro, vzbuja se sproščanje afektov in razbijanje rigidnih miselnih vzorcev; poudarek bo tudi na vzbujanju občutka varnosti, podpore, ljubezni  – varno gnezdo, kjer se lahko vsak udeleženec potopi v največje globine nezavednega, se sooči s problemi ter jih premaga, izkriči, izjoče ali zgolj izpusti in izniči v praznino. Po zaključku sledi umiritev in neobvezen pogovor z izmenjavo izkušenj.

“Ljudem želim podati nekaj takega, kot je sreča. Želim si izumiti metodo, da  bi pričelo deževati, če bi tako hotel, če bi kateri izmed mojih prijateljev zbolel, bi mu odigral posebno pesem in bi ozdravel, če bi osiromašel, bi mu odigral drugo pesem in prijatelj bi takoj prejel ves denar, ki bi ga potreboval.”

John Coltrane

2014-05-18 19.07.34

Helika @ Klub KGB, Maribor (Slovenia)

 

ANDREJ HRVATIN

je glasbenik in oblikovalec zvoka iz Maribora. Kot glasbenik sodeluje v zelo raznolikih glasbenih in performativnih projektih ter soustvarja glasbo za vizualne, plesne, filmske in gledališke produkcije. Kot oblikovalec zvoka je sodeloval s številnimi slovenskimi jazz in alternativnimi glasbeniki. Deluje tudi na področju radijske produkcije, nekoč kot glasbeni urednik radia MARŠ in avtor oddaj o tradicionalni in sodobni klasični glasbi, kasneje pa kot samostojen soustvarjalec radijskih iger in zvočnih knjig. Pomemben del ustvarjalnosti namenja »sound artu« in elektro-akustičnim zvočnim performansem v povezavi z raziskovanjem umetnostne terapije, pod imenom NIMETU in s plesalko Tino Dobaj Eder raziskuje improvizirano interakcijo giba in glasbe v projektu LaMuG-ZI; leta 2008 je gostoval tudi na »Sonic Art« rezidenci v New Delhiju. Soustvaril je avtorsko glasbo za razne plesne projekte in v živo spremljal plesne predstave in delavnice različnih žanrov od sodobnih in improviziranih do afriških in orientalskih. Več na: www.nimetu.org