SODOBNI IZRAZNI PLES (void Urša Rupnik)

Sodobni izrazni je zgrajen na osnovi sodobnih plesnih tehnik, vendar kot izrazni ples skozi gibanje občutljivo in čutno izraža čustva, občutja in misli plesalca. Na klasu bomo spoznavali osnove sodobne plesne tehnike. Skozi proces dela bomo izboljševali koordinacijo gibanja telesa v prostoru in ritmu, povečali gibljivost in vzdržljivost, urili gibalno zbranost in spomin, bogatili gibalni zaklad, s pomočjo improvizacije in kompozicije iskali nove plesne ideje ter se prepuščali plesnim užitkom.

Klas začenjamo s preprostim, a dinamičnim ogrevanjem celotnega telesa; sledijo strukturirane vaje na tleh, gibalne fraze v vertikali in prostorske kombinacije, ki jih nadgradimo z zaključno plesno improvizacijo in/ali kompozicijo, sestavljeno iz tehnično predelanih plesnih elementov, motivov in principov gibanja. Pozornost je usmerjena na plesnost, mehkobo in pretočnost gibanja, fluidne prehode med vertikalno in horizontalno ravnjo ter izrazno interpretacijo plesnega materiala. Zahtevnost bo prilagojena udeležencem.

Plesno predznanje zaželeno!

 

URSA_gib

URŠA RUPNIK

Urša Rupnik je univerzitetna diplomirana kulturologinja in diplomirana plesalka in koreografinja. Plesno se je izobraževala tudi na številnih delavnicah in seminarjih (Plesni šole in izzivi v organizaciji JSKD, Plesni studio Intakt, Fičo trening, ImPulsTanz, S.E.A.D. Summer Workshop itd.), pri priznanih domačih in tujih pedagogih sodobnega in modernega plesa (Nina Fajdiga, Goran Bogdanovski, Dejan Srhoj, Kristina Pojbič Champaigne, Magdalena Reiter, Elena de Vega, Joe Alegado, Risa Steinberg, Corine Lanselle, Gabrielle Steiger, Joan van der Mast idr.).

Kot gostja je plesala v SNG Drama Ljubljana (Zgodbe iz Dunajskega gozda); je članica zasedbe Magičnega gledališča Serpentes (Slovenija, Hrvaška, Francija, Nemčija idr.) in sodeluje z drugimi umetniki kot so Jasna Knez (Upor, Orientalska princeska idr.), Ana Kržišnik (Čas cinabarita, Igralčeva nočna mora), Lado Jakša (Deklica z rastočo knjigo, Morska deklica), Lojzka Žerdin (Stopam med stopinje tvoje, kakor bi hodila v dvoje), Tone Stojko (The Body in Play), Daša Lakner (Ekvilibrij VIII), Matjaž Farič (The Politics of Dancing, SOLO), Maša Kagao Knez (Dia Diasso Diasspora), Gregor Luštek in Rosana Hribar (Korak v dvoje po Pii in Pinu). Od leta 2008 je asistentka priznanega ameriškega plesalca, koreografa in pedagoga Joa Alegada (mdr. Vienna International Dance Festival ImPulsTanz 2011 in 2012 in 2013); od leta 2010 tudi aktivna članica njegove mednarodne profesionalne plesne skupine Jalegado Dance Company, s sedežem v Pragi (projekti: At the Brink, Solo for Four idr.).

Je članica društva s statusom v javnem interesu na področju kulture Studio za svobodni ples (www.svobodni-ples.si), v okviru katerega poučuje, vodi Plesno skupino in ustvarja plesne projekte (Premik, Morska deklica, Vozlišča, Krožimo po poteh ustvarjalnosti II., 6 minut za 1 gib, Ekvilibrij VIII. idr.).

Poučevala je na Oddelku za sodobni ples Glasbene šole Krško, sodobni ples uči tudi v Plesnem društvu Imani Brežice, na Gimnaziji Jurija Vege Idrija, kjer vodi krožek izraznega plesa in ustvarjalnega giba, Na Dunaju vodi samostojne plesne delavnice sodobnega in modernega plesa (v Studiu an der Wien).