(Slo)
Minili so časi, ko smo kot otroci hodili v šolo sami. Če nam je pot prekrižal pes, ki je prosto tekal po naselju, ker se je snel iz verige ali bil prepuščen samemu sebi, smo vedeli, kaj storiti pa naj je bil še tako ljubek. Vedeli smo, da se živali ne približuje kar tako. Vsi smo se zavedali kako pomembno je, da se okoli psov gibljemo mirno. Da, tudi ugrizi so se zgodili, ampak reakcije odraslih so bile takrat drugačne. Starši so nam preprosto rekli: “Psi so psi.” ali pa so nas ošteli: “Sem ti rekel, da se ne igraš s tem psom!”

Dosti otrok doživlja pse, kot prijazne hišne živalice ali celo igrače in ne kot potencialno nevarne živali, saj z njimi še niso imeli negativnih izkušenj in ne razumejo govorice telesa s katero psi komunicirajo z okolico. Od psov se danes zelo veliko pričakuje in pogosto so ta pričakovanja nerealna. Ljudje vse prevečkrat mislimo, da bo vsak pes dopustil prav vsako človeško vedenje, na primer ljubkovanje in objemanje.

Tako odrasli, kot otroci, si ne znamo dobro razlagati, zakaj živali na določeno vedenje ljudi včasih odreagirajo tudi agresivno ali v obrambi. Starši dostikrat ne vedo, kako pojasniti otroku, kakšno je pravilno obnašanje v bližini psa. Tudi mediji, risanke in filmi največkrat pse prikazujejo zavajajoče.

Otroci zato psa dojemajo kot razumevajočega, pravičnega, vselej prijaznega in si predstavljajo, da je pes človeku podobno razmišljujoče bitje. Otroke je potrebno naučiti, da pes ni vedno prijazen, da sveta ne doživlja kot človek, da imajo njegova dejanja drugačne vzroke. Na drugi strani pa imajo določeni otroci priučen pretiran strah do psov, brez osnovnega razumevanja, zakaj bi kuža napadel. Vsi otroci, ne glede na to, ali imajo doma psa ali ne, se lahko priučijo pravilnega obnašanja v bližini psa.

Živali so del našega sistema in so za otroka lahko zelo pomemben razvojni element. Otroka pa moramo pravilno vzgojiti, da bo znal z njimi ravnati in jih razumeti tako, kot jih razume narava.

Zavod za kulturo učenja in sobivanja KUS in PRVA-K klinika za male živali smo pripravili projekt, s katerim želimo otroke naučiti razumevanja govorice psov ter ravnanja in pravilnega pristopa do psa. Ljudje imamo vse manj stikov z živalmi in posledično se izgublja tudi razumevanje vedenja živali. Otroci so, predvsem zaradi nepoznavanja narave psov, najpogostejše žrtve pasjih ugrizov. Z razumevanjem vzrokov za določeno vedenje psa, prepoznavanja njegove telesne govorice in z nadzorom lastnih dejanj, se nevarnim dogodkom lahko izognemo, ali jih vsaj omilimo.

Pripravili smo tudi poučno brošuro o pravilnem in nepravilnem obnašanju otroka v bližini psa.

Screen Shot 2014-11-12 at 11.12.33 AMScreen Shot 2014-11-12 at 11.12.55 AM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vse pravice pridržane © 2014 ilustracije – Saraissara s.p.

 

Projekt/program sofinancira Mestna občina Ljubljana

MOL logotip_promocijski_barvni_mali_cmyk_2

Projekt izvajamo v spremstvu Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke.
Za uspešen začetek projekta, ki smo ga v letu 2014 prostovoljno izvajali, so nas podprli: Vetconsult pharma, Vetpromet, Celjska Mohorjeva družba, Dorwest