katra_kodela_gibjoga

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

JOGA (vodi Anita Čanadi)

Na jutranjih urah joge se bomo posvetili različnim vidikom vadbe: dihanju, sprostitvi ter raztezanju, s poudarkom na pravilni in natančni izvedbi jogijskih položajev (asan). Joga je znanost o pravilnem življenju in je namenjena vključevanju v vsakodnevno življenje. Deluje na vse vidike človeka: na fizičen, vitalen, mentalen, emocionalen, psihičen in spiritualen vidik. Beseda yoga pomeni “enost” ali “edinost” in izhaja iz sanskrtske besede yuj, kar pomeni “združiti”. Ta enost ali združenje je v spiritualnem smislu opisana kot povezanost individualne zavesti z univerzalno zavestjo. Na bolj praktični ravni je joga način uravnoteževanja in harmoniziranja telesa, uma in emocij. To storimo s prakticiranjem asane, pranayame, mudre, bandhe, shatkarme in meditacije. To moramo doseči, preden se lahko zgodi združenje z višjo realnostjo.

PILATES (vodi Katra Kodela)

Pilates je holistična vadba, ki aktivira neaktivne skupine globokih mišic, s čimer izboljšamo telesno držo ter pridobimo lepo oblikovane, ravno prav tonizirane mišice. Z mentalno koncentracijo in obvladovanjem telesa okrepimo in razvijemo mišice medeničnega dna ter trebušne in hrbtne mišice v Center moči. Poveča se gibljivost telesa, izboljšata se zavedanje in obvladovanje telesa. Pilates tako lajša bolečine v hrbtenici in nasploh izboljša kvaliteto življenja. Plesalcem še posebej koristi zaradi sistematične uravnovešene krepitve telesa, saj koreografije in nastopi pogosto zahtevajo enostransko obremenitev. Na ta način deluje preventivno pred poškodbami in pomaga pri regeneraciji.

QI GONG (vodi Katra Kodela)

Qi gong je več kot 3000 let star sistem in dobesedno pomeni “delo z energijo”. Pomeni prakso učenja kontrole gibanja življenjske energije znotraj nas samih: s pomočjo uma usmerjamo energijo po telesu. Pri tem je mogoče uporabiti fizično gibanje, ni pa nujno. Qi gong zajema vrsto starih kitajskih tehnik za povečanje življenjske energije. Povečana življenjska energija se potem odraža na boljšem fizičnem zdravju, tudi večji odpornosti, mentalni jasnosti in duhovnem prebujenju. Redna vadba prispeva k telesu in umu, ki sta funkcionalno mlajša od kronološke starosti. Qi gong je en od petih sestavnih delov tradicionlane kitajske medicine, h kateri sicer spadajo akupunktura/akupresura in aurikula, cupping, upraba zdravilnih zelišč in tui-na masaža. V 60ih letih prejšnjega stoletja, ko so se začele znanstvene raziskave bio elekričnega polja človeka, je postalo jasno, da gre za isto vrsto energije, ki jo Kitajci opisujejo kot Qi. Človekovo telo ima bioelektrično polje, na katerega vplivajo misli, čustva, aktvnosti, kvaliteta zraka, ki ga dihamo ter hrane, ki jo uživamo, naravno okolje, v katerem se nahajamo in tudi vplivi umetnega okolja, ki ga ustvarja vsa znanost in tehnologija modernega človeka (mobiteli, električna napeljava, radijski valovi, promet…).Qi je vir življenja in če poznamo njegovo funkcijo in ga znamo pravilno regulirati, bomo zmožni živeti dlje in bomo dočakali pozno starost boljšega zdravja. V ta namen se uporabljajo vaje v gibanju in meditacija. Na vadbi se bomo učili pravilne drže, usmerjenega sproščanja, budističnega in daoističnega dihanja, sklope fizičnih vaj in vodenja energije znotraj telesa ter meditacije.

FRANKLIN METODA (vodi Katra Kodela)

Je več kot le vadba. Gre za način dela s telesom, ki upošteva telesno zgradbo in prek imaginacije pomaga odkriti zdrave načine gibanja. Domišljijske slike, ki imajo osnovo v anatomiji in biomehaniki, podpirajo učenje novih vzorcev delovanja. Bolj ko smo telesno fleksibilni, bolj ustvarjalen je naš um. Izkustvena anatomija ne pomeni le suhoparnega znanja, temveč poveča razumevanje in zavedanje lastnega telesa.Na delavnici bomo podprli optimalne vzorce gibanja in drže, naučili se boste sprostiti stalne napetosti in odkrili oziroma začutili “nove” mišice. Povečala se bo koordinacija in zaupanje v lastno telo. Delo bo potekalo tudi v parih ali skupinah po 3, tako se bomo naučili enostavnih načinov, kako pomagati drug drugem.

vodita Katra Kodela in Anita Čanadi

ANITA ČANADI

Anita Čanadi je plesalka in plesna pedagoginja s statusom samozaposlene v kulturi. Svojo plesno pot je začela v Mariboru, v Plesni Izbi, kjer se je izpopolnjevala v baletni tehniki, horton, graham, dunham in limon tehniki, modern jazzu in latino jazzu. V New Yorku je opravila intenzivni tečaj na Alvin Ailey Dance School, se izobraževala v Bruggeu, na Dunaju ter eno leto študirala na Theater School v Amsterdamu. V dolgih letih poučevanja je razvila svojevrsten plesni izraz, v katerem združuje fuzijo jazza, hortona, baleta in afriško-karibskega plesa. Kot članica tekmovalne show skupine Kazine je večkratna nosilka državnih, evropskih in svetovnih odličij. Je gostujoča učiteljica v različnih plesnih studiih v Sloveniji in na Hrvaškem, večletna pedagoginja zimskih in poletnih plesnih šol JSKD, v manekenski agenciji pa mlade poučuje na manekensko-plesnih klasih.
Njeni plesni projekti vključujejo: plesno predstavo V labirintu (2004, Plesna Izba Maribor), postavila je plesni projekt za Srednjo baletno šolo v Mariboru (Billy the kid, 2007), v letu 2008 je kot koreografinja sodelovala v dramski predstavi SNG Maribor Lepa Vida in naredila svojo plesno predstavo z naslovom Kakor da je vse en sam trenutek, ki gostuje v SNG Maribor. Trenutno poučuje v Centru plesa v Splitu. Od leta 2011 dela kot strokovna sodelavka za koreografijo v Playdrami (Elvisa Bošnjaka) v Splitu. Kot koreografinja je sodelovala v otroškem mjuziklu Zvuk iz dubine (2010, PIM) ter v predstavah Miljenko i Dobrila (2011, Kaštelansko kazalište) ter Srce veće od ruku (2012, Playdrama, Split).

KATRA KODELA

Katra Kodela, univ.dipl.psih, dipl.gib. pedagoginja po Franklinovi metodi, FZS vaditeljica pilatesa, inštruktorica qigonga Mawangdui Daoyin Shu, tuinologinja in kranio-sakralna terapevtka Zanimanje za človeka kot psihofizično celoto jo od nekdaj vleče na več strani: opazovanje in analitično razmišljanje ter akcijo in izražanje skozi gib. V času šolanja je bila aktivna športnica, tekmovala je v športnih plesih. V gimnaziji je trenirala karate, a se je kasneje vrnila k plesu – tokrat sodobnemu – in teatru, kjer deluje še danes kot pedagoginja. Kot plesalka je izkusila pomen zdravega odnosa do telesa in funkcionalno zdrave uporabe le-tega. Znanje anatomije in biomehanike si je pridobila z izobraževanjem na Inštitutu za Franklinovo metodo, kjer je končala 3-letni študij (2005-2008). Leta 2007 je opravila izobraževanje za vodenje pilatesa po Stott-u, od 2012 pa tudi licenco pri Fitnes zvezi Slovenije. Vodi skupinske in individulane vadbe pilatesa in franklina, izvaja delavnice na temo pravilnega in zdravega gibanja, sodeluje na konferencah (1.in 2.Konferenca plesne medicine), predava anatomijo za bodoče učitelje joge in nudi terapevtske masaže. V prostem času najraje bere, plete in kvačka (najraje ob morju), žonglira z ognjem, obiskuje koncerte, pleše, se druži ob hrani in sprehaja svoja dva mačka. Še naprej obnavlja in nadgrajuje svoje znanje na vsakoletnih srečanjih učiteljev Franklin metode in seminarjih pilatesa doma in v tujini.