GLEDALIŠKA DELAVNICA: POEZIJA MOJEGA SRCA (vodi Marica Grgurinović)

Delavnica gradi most med srcem in telesom. Način življenja 21. stoletja je globoko zarezal med osebne potrebe posameznika in potrebe, ki jih nalaga družba. Življenje se je spremenilo dirki za čas in konstantni občutek “preprosto ne utegnem”. Ne utegnemo dihati, čutiti, občutiti in biti. In če nam  uspe pridobiti nekaj časa  “samo zase”, potem ne vemo “kako” biti. Človek jeracionalno bitje, ki se uporablja predvsem besedo, ampak kaj, če beseda nezadostna, kar ponavadi tudi je? Kako to, da tako pogosto uporabljamo besede, ko pa smo v veliki meri vizualna bitja? Kaj, če se lahko le umetniki izražajo, a jaz nisem “umetnik “? Velik del nas takoo globoko v notranjosti ostaja neodkrit. Če temu dodamo še popačen odnos do telesa, ki so mu vsiljena določena pričakovanja in zahteve (videz, moderni prehrambeni trendi, zdravila, ki od nas delajo odvisnike), kako se lahko potem pričakuje, da se lahko v vsem tem izrazi to, kar je naše globoko intimno bistvo?
Vsi smo umetniki  svojih življenj. In če vsaj za kratek čas sprejmemo idejo, da je most do naših src naše telo, lahko pridemo do novih prostranstev lastnega duha in presenetimo tudi naš omejen um!

Uporabljene bodo tehnike dramske pedagogike, delavnica bo vključevala delo na usklajenosti skupine, ozaveščanje nezavednega fizičnega izraza, učenje novih orodij za ustvarjalno izražanje, uporabo glasu in telesa, tehnike sproščanja in vizualizacije, opazovanje kaj je in kje je poezija  (poezija mojega globokega notranjega jaza) in izražanje tega na ustrezen način. Uporabljale se tudi metode “ples 5 ritmov”.

 

IMG_5206 copy copy

MARICA GRGURINOVIĆ 

Rojena v Splitu 14. 11. 1979. Diplomirala je iz gledališke režije in radiofonije na Akademiji dramskih umetnosti. Prve gledališke izkušnje je pridobila v Drami Studio City Youth, v mladinskem gledališču v Splitu , pod vodstvom  Gorana Golovko. Po krajšem študiju astronomije v Padovi, se je vrnila v Split in nadaljevala sodelovanje z Golovkom, v dramskem Studiu. Gledališko režijo in radiofonijo je vpisala na Akademiji, leta 1999. Od drugega leta študija (2000), je delala kot asistentka raznim režiserjem. Od leta 2007 je svobodna umetnica in član Hrvaškega društva neodvisnih umetnikov, od leta 2006 je član hrvaškega združenja dramskih umetnikov. Trenutno je poleg gledališkega režiserja tudi umetniški vodja gledališča Besa, učitelj drame, vodja izobraževalnih gledaliških projektov in strokovni sodelavec na Univerzi v Splitu.

S skupino mladih gledališčnikov iz Splita 2009-2011, deluje kot umetniški vodja v organizaciji Malo gledališče v Splitu, kjer se ukvarjajo z izobraževalno angažiranim gledališčem za otroke in odrasle. Za prvo predstavo je Malo gledališče v Splitu osvojilo prvo nagrado “Mali Marulić”  in posebno nagrado za ekipo avtorjev predstave “Kaj mi more virus? “, za izjemno scensko oblikovanje izobraževalnih vsebin ( 2011 ).

Kot umetniški vodja 2013 je aktivna v autorsko-vizualnem gledališču Besa.