AFRIŠKI PLESI (vodi Dalanda Diallo)

rez

SANYO DIGITAL CAMERA

Udeleženci bodo spoznavali elemente tradicionalnih plesov zahodne Afrike (Gvineje, Malija, Senegala, Burkine Fasa), njihovo zgodovinsko ozadje in njihov pomen. Afriški plesi so organski, zemeljski, omogočajo telesno sprostitev in zavedanje telesa.

Afriškim plesom daje pečat bobnanje v živo in nerazdružljiva vez med ritmom in gibom, ki se zlijeta v eno. Lastnost afriških plesov bi lahko opisali kot prizemljenost. Plesi so izjemno energični. Plesalci in bobnarji v plesu lovijo skupen ritem življenja, v katerem je prostora za vse in  ima vsakdo svojo vlogo.

Poleg pravilne plesne tehnike, muzikaličnosti in ritmičnosti giba se bomo osredotočili na učenje koreografij, ki poleg tradicionalnih elementov vsebujejo tudi moderne. Afriški plesi so primerni tako za ženske kot za moške, tako za plesalce kot tudi za tiste brez plesnih izkušenj.

vodi Dalanda Diallo

DALANDA DIALLO

Dalanda Diallo je plesalka gvinejskega rodu. Svojo plesno pot je začela s sodobnim plesom, z zahodnimi afriškimi plesi pa se je prvič resneje začela ukvarjati pod okriljem Maše Kagao Knez. Svoje znanje sodobnega plesa je pridobila v plesnem studiu Intakt, Plesnem teatru Ljubljana ter na delavnicah sodobnih plesov v Sloveniji in tujini. Sodelovala je s tujimi in domačimi plesalci in koreografi (Tanja Skok, Matjaž Farič, Matej Kejžar, Bara Kolenc, Faustin Lyniekulla, Elena de Vega, Mihael Ruegg, Maša Kagao Knez). Udeležila se je številnih delavnic priznanih pedagogov in koreografov afriških plesov v Parizu, Ženevi, Trstu, Mulazzu in bila na enomesečnem izobraževanju pri sloviti gvinejski zasedbi Ballets les Merveilles de Guinee v Conakryju.
Že nekaj let poučuje tečaje afriških plesov ter soustvarja in sodeluje v plesnih predstavah za odrasle in otroke.  Je ena od soustanoviteljic KUD-a Baobab (www.baobab.si), ki uspešno deluje na področju afriškega plesa in glasbe ter ustanoviteljica pevskega zbora Sankofa, ki združuje Afričane in njihove potomce živeče v Sloveniji. Poučuje nadaljevalni tečaj afriških plesov v Studiu Baobab v Ljubljani in v Plesni izbi Maribor. Nastopa v različnih projektih KUD-a Baobab – otroški predstavi Obisk v afriški vasi, Rdeča zemlja, nastopih pevskega zbora Sankofa, plesno glasbeni predstavi Dia Diasso Diasspora, mjuziklu Delo na belo in drugih. V vlogi producentke sodeluje pri projektu Izrazni svet afriške kulture (ISAK: www.isak.si), ki organizira različna plesna in glasbena usposabljanja za priseljence iz Afrike in njihove potomce, ki živijo v Sloveniji.